Ο Αριστοφάνης και το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είχα την τύχη να παρακολουθήσω την εξαιρετική διημερίδα με θέμα: «Αριστοφάνους ΑΧΑΡΝΗΣ , το Έργο, ο Τόπος, οι Άνθρωποι» που διοργάνωσαν η κίνηση «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ» και το Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων του Δήμου Αχαρνών στο Μέγαρο του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, στα πλαίσια των προσπαθειών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου.

Μέσα από θεατρικά δρώμενα  και μια σειρά εξειδικευμένων αλλά όχι απρόσιτων ομιλιών, αναλύθηκε διεξοδικά η κωμωδία του Αριστοφάνη και φανερώθηκε χωρίς εξωραϊσμούς και απλοποιήσεις,  η τραγική επικαιρότητα του με τη σημερινή εποχή που ζούμε. Θα ψήφιζα να είναι το πρώτο έργο που θα ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο , όταν ευοδωθούν οι προσπάθειες για την ανάδειξη του. 

Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2007, τυχαία, από την αρχαιολόγο κ. Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα, κατά τις εργασίες θεμελίωσης οικοδομής, στο κέντρο του σημερινού αλλά και αρχαίου δήμου  και αποτέλεσε είδηση παγκοσμίου προβολής και ενδιαφέροντος λόγω της μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής, κοινωνικής και πολιτιστικής σημασίας τους.

Το μνημείο αυτό  είναι εξαιρετικής σημασίας για την πόλη των Αχαρνών,  καθώς η ολοκλήρωση των εργασιών (σήμερα βρίσκονται  στο στάδιο των απαλλοτριώσεων), θα αναμορφώσει τη δομή, τη λειτουργία  και την αρχιτεκτονικής της.

Είναι όμως εξίσου μεγάλης σημασίας για την ενίσχυση του τουριστικού δυναμικού της Αττικής και φυσικά για την ίδια την αξία του, ως πολιτιστικός θησαυρός.

Εκδηλώσεις όπως η διημερίδα αυτή, ιδιαίτερα αν μετεξελιχθεί σε διεθνές συνέδριο, μπορεί να είναι καταλυτικές για να εμπεδωθεί η ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική σημασία του Θεάτρου και να απελευθερωθούν χρηματικοί  πόροι, κρίσιμοι για την ανάδειξη του σε κάθε στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: