ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


Μπροστά σε δυσβάστακτες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, αυξήσεις που απειλούν να θέσουν εκτός ελέγχου τα έξοδα και να μετατραπούν σε επώδυνα χρέη και χρεοκοπίες.

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται την παραγωγή και διανομή ενέργειας έχουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη, καθώς επηρεάζουν οριζόντια ολόκληρη την οικονομία μιας χώρας και το σύνολο των πολιτών της. Συνεπώς η μετακύλιση ενός τόσο αυξημένου κόστους στον καταναλωτή  ισοδυναμεί με κερδοσκοπία, κάτι που δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό στις σύγχρονες κοινωνίες.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που μια σειρά Ευρωπαϊκών χωρών έχουν λάβει ή σκέφτονται να λάβουν μέτρα  ώστε να περιοριστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων αυτών. Στην Ισπανία αποφασίστηκε η επιστροφή των υπερκερδών, στη Γαλλία η κυβέρνηση αναγκάζει την EDF (βασικό παραγωγό) να πουλήσει περισσότερη ενέργεια με μεγάλη έκπτωση και στην Ιταλία υπάρχει η πρόταση για αύξηση της φορολογίας στις εταιρίες ενέργειας που επωφελούνται από τις αυξημένες τιμές.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν έχει θίξει το θέμα αυτό στο βαθμό και το εύρος που πρέπει. Δεν είναι μόνο η ΔΕΗ, το σύνολο των εταιριών παραγωγής και διανομής ενέργειας οφείλουν να ενταχθούν σε ένα σαφές πλαίσιο επιμερισμού του κοινωνικού κόστους που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. 

Σίγουρα  η κυβέρνηση της Ν. Δ δεν έχει διακατέχεται από τη νοοτροπία της ρύθμισης των αγορών σε όφελος του κοινωνικού συνόλου, το ξέρουμε αυτό. Δεν επιτρέπεται όμως να προσπερνά οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει για την ελάφρυνση των βαρών της ελληνικής οικογένειας,  της οικονομίας και του προϋπολογισμού του κράτους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: