ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ COVID-19 ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ;


Περαιτέρω ανησυχία δημιούργησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κος Χαρδαλιάς, λέγοντας ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα στον δήμο Αχαρνών, παρά το γεγονός ότι έχει ενταχθεί σε "σκληρό" lockdown και με ενδιαφέρον αναμένουμε την επόμενη ανακοίνωση του. Όμως οι χιλιάδες δημότες που επιβαρύνονται στην καθημερινότητα τους, καθώς και οι εκατοντάδες τοπικές επιχειρήσεις που έχουν γονατίσει οικονομικά, έχουν ανάγκη καθημερινής ενημέρωσης για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Δεν ξέρω γιατί ο υφυπουργός δεν χρησιμοποιεί επαρκώς τα αναλυτικά τοπικά στοιχεία για να υποστηρίξει και να εξηγήσει τις αποφάσεις της πολιτείας, αλλά έχει υποχρέωση να τα δίνει στη δημοσιότητα τουλάχιστον με τον ίδιο τρόπο που αυτό γίνεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και χώρας.

Τα στοιχεία ανά δήμο συγκεντρώνονται καθημερινά από την αρχή της πανδημίας και κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες περιπτώσεις. Μάλιστα το ενημερωτικό site της κυβέρνησης αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι έτσι, ανά δήμο ενδιαφέροντος θα παρουσίαζε τα δεδομένα, κάτι όμως που στη συνέχεια δεν πραγματοποιήθηκε (αναφέρονται μόνο οι περιφερειακές ενότητες προς το παρόν). Ακόμα και αν δεχτούμε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν την καθημερινή ροή των μετρήσεων ανά δήμο για το σύνολο της χώρας, αυτό δεν ισχύει για όσους δήμους υφίστανται επιπλέον περιοριστικά μέτρα. 

Είναι ευθύνη λοιπόν της πολιτείας να δημοσιοποιεί τα καθημερινά δεδομένα (και των προηγούμενων εβδομάδων-μηνών) για τον δήμο Αχαρνών αλλά και για όσους άλλους βρίσκονται ή θα βρεθούν σε ανάλογη περίπτωση, ώστε να μπορούν να γίνουν αντιληπτά: Η αύξηση των κρουσμάτων που οδήγησε σε τοπικό lockdown, αν αυτή διαγνώστηκε έγκαιρα ή με καθυστέρηση,  αν τα κρούσματα μειώνονται σταδιακά, πόσοι έλεγχοι γίνονται και ποιος είναι ο ορίζοντας για έξοδο από το lockdown. 

Ο σημερινός πολίτης είναι περισσότερο από ποτέ εξοικειωμένος με τα  δεδομένα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε,  συνεπώς η έλλειψη ή η περιορισμένη διαθεσιμότητα τους, δημιουργεί την αίσθηση της προχειρότητας στην άσκηση της πολιτικής. Είναι επιβεβλημένο λοιπόν να αυξηθεί ποσοτικά και ποιοτικά η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, ώστε να ξέρουμε όλοι που βρισκόμαστε, πως βαδίζουμε και που πάμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: