Οι Εντυπώσεις και Παρεμβάσεις μου στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Μετά από ένα πυκνό σε πολιτικές διαδικασίες τριήμερο, μπορώ να πω ότι το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πήγε πολύ καλά και πέτυχε απόλυτα τους σκοπούς του. Η βασικότερη επιτυχία είναι ότι  χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών, εντός και εκτός των κομμάτων, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να μιλήσουν ελεύθερα για επιμέρους ζητήματα, αλλά και για την προοπτική της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.
Σε ότι με αφορά, είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ τόσο στην Ολομέλεια όσο και στο Εργαστήριο «Μεταρρυθμίσεις  και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση», που συνδιοργανώσαμε όλοι οι «όμοροι»  τομείς της Συμπαράταξης.
Αναλυτικά μπορείτε να δείτε στο blog μου spyrosvrettos.blogspot.com, επιγραμματικά να σημειώσω ότι επανέλαβα στην ολομέλεια τις θέσεις μου για το ιδεολογικό στίγμα μας,  που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κινείται  στο ευρύ, κοινωνικό και δημοκρατικό πλαίσιο αξιών και στόχων που ιστορικά θέλουμε να υπηρετούμε και όχι να περιοριστεί σε κάποιο «κέντρο». Μίλησα επίσης για προτάσεις που θα ήθελα να δω στο «Σχέδιο Ελλάδα», όπως το δίκτυο αναπτυξιακών τραπεζών (κεντρικής και περιφερειακών), τη μεταφορά του Ο.Α.Σ.Α στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Αττικής και τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Κοινοτικής Ασφάλειας και Συνοχής.
 Σε ότι αφορά το οργανωτικό μέρος του νέου φορέα που συζητάμε, επανέλαβα την άποψη μου για μια «Τρίτη Λύση»  μεταξύ της  «ομοσπονδοποίησης» των δυνάμεων της  κέντρο-αριστεράς και ενός νέου «μονολιθικού» κόμματος στον χώρο. Μίλησα επίσης  για βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στον «Οδικό Χάρτη» μέχρι το τελικό συνέδριο, μεταξύ των οποίων και η επιλογή των συμβόλων που θα μας χαρακτηρίζουν, από τα μέλη και τους φίλους που θα ψηφίσουν για την εκλογή Προέδρου.
Στο Εργαστήριο, ως γραμματέας του Τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακής Σύγκλισης, υπογράμμισα ότι  ήταν το ΠΑΣΟΚ εκείνο το κόμμα που διαχρονικά «επέβαλλε» τη θεματολογία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των Τ.Π.Ε στην Ελληνική πολιτική ζωή, ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιστάσεις όπως π.χ όταν παρέλαβε την Ελλάδα λίγο πριν τη βέβαιη χρεοκοπίας της.
Κοιτώντας μπροστά, επεσήμανα ως κρίσιμους παράγοντες για τη δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την αξιοποίηση της γνώσης, τη διασύνδεση με τις  ευρωπαϊκές πολιτικές, τη συνεχή παρακολούθηση με δείκτες υλοποίησης και τη διαχείριση των αλλαγών.

Στο συνέδριο αυτό πιστεύω ότι αποδείχθηκε πως η ενότητα, ο διάλογος και οι δημιουργικές αντιθέσεις είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας πάει μπροστά.  Από σήμερα ξεκινάει μια περίοδος πολύ κρίσιμων συλλογικών αποφάσεων, που πρέπει να δρομολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν πλέον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: