Ενότητα για μια Νέα Αρχή

Η εκλογή του/της επόμενου προέδρου του Πα.Σο.Κ συμπίπτει χρονικά με την κατάρρευση του παραλυτικού ψευδοδιλήμματος Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο,  που φόρτωσε και φορτώνει ακόμα επιπλέον βάρη στις πλάτες του Ελληνικού λαού. Τα μέλη, οι φίλοι και κάθε προοδευτικός πολίτης που ελεύθερα μπορεί να συμμετέχει (σύμφωνα με τις αποφάσεις) στην εκλογή, έχει να επιλέξει μεταξύ τριών πολύ αξιόλογων υποψηφιοτήτων.    

Μπορούμε να επιλέξουμε ή να απορρίψουμε απομονώνοντας και ανάγοντας κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, στα άφθονα  θετικά ή αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν. Στερεότυπα με βάση την ηλικία, το φύλο, την καταγωγή κ.α.

Είναι ο εύκολος και συνηθέστερος τρόπος με τον οποίο  είμαστε όλοι εξοικειωμένοι , αλλά καταλήγει συνήθως σε άγονες μάχες χαρακωμάτων που δεν αντέχουμε πλέον, ούτε στο Πα.Σο.Κ ούτε στην κοινωνία.

Ο άλλος δρόμος είναι να αξιολογήσουμε πολιτικά τους υποψηφίους με βάση τις απόψεις – προτεραιότητες που εξέφρασαν στο συνέδριο , τη γενικότερη δημόσια παρουσία τους και φυσικά τη σύμπτωση με τις δικές μας πεποιθήσεις.

Με βάση αυτή τη λογική , την πολιτική λογική, θα ήθελα να εκφράσω τους λόγους που με οδηγούν στην υποστήριξη της Φώφης Γεννηματά για επόμενη πρόεδρο του Πα.Σο.Κ.

Καταρχήν πιστεύω ότι ο δρόμος που προτείνει η κ. Γεννηματά για τη μετεξέλιξη του Πα.Σο.Κ και τις συνεργασίες είναι ο πιο αποτελεσματικός. Ξεκινάμε από το Πα.Σο.Κ,  χωρίς λογικές απονενοημένης αυτοδιάλυσης ή απορρόφησης. Δεν διαγράφουμε το παρελθόν αλλά αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, και κάνοντας ρήξη με τις δικές μας αρνητικές πλευρές γινόμαστε ο καταλύτης για τη δημιουργία της ευρύτερης δημοκρατικής συμπαράταξης.

Μια ευρύτερη συμπαράταξη που την προωθούμε συστηματικά στην κοινωνία, και η οποία  θα καταλήξει σε καταστατικό συνέδριο μετεξέλιξης όταν οι συνθήκες εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος.

Σε ότι αφορά ιδιαίτερα τη διαχείριση του Πα.Σο.Κ , πιστεύω πως το γεγονός ότι ουδέποτε απορροφήθηκε από την εσωκομματική εκλογική «μηχανική», είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα λειτουργήσει θεσμικά.  Θεωρώ λοιπόν ότι η δέσμευση της στην συλλογικότητα είναι πραγματική , ειλικρινής και θα προεδρεύσει ως «πρώτη μεταξύ ίσων».

Τέλος, θα ήθελα να σταθώ στη δημόσια παρουσία της. Εκτιμώ ότι έχει την ικανότητα να επικοινωνήσει  αποτελεσματικά  με τις κοινωνικές δυνάμεις που απομακρύνθηκαν από το Πα.Σο.Κ . Να εξηγήσει χωρίς ωραιοποιήσεις ή ψυχαναγκασμούς   τη βασική ορθότητα των επιλογών που έγιναν, αλλά επίσης  να αφουγκραστεί τις επιπτώσεις των σφαλμάτων και τις αγωνίες για τη μελλοντική πορεία του Πα.Σο.Κ και της χώρας μας.

Θεωρώ λοιπόν ότι η επιλογή της Φώφης Γεννηματά δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για  πραγματική – ευρεία ενότητα και για μια νέα αρχή του κινήματος μας.  Αυτή την Κυριακή μπορούμε με την μεγάλη συμμετοχή μας , ανεξάρτητα από την επιλογή μας, να δώσουμε μια βαθιά ανάσα ζωής, στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και τη δημοκρατική παράταξη. Ας το κάνουμε.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: