Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων πλησιάζει για Ελλάδα και Ευρώπη

Όσο και να θέλουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως το κέντρο του κόσμου, δεν είμαστε η μοναδική χώρα που έχει οικονομικά προβλήματα. Ολόκληρη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τις συνέπειες της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που επέβαλαν σταδιακά οι  "νεοφιλελεύθερες ελίτ"  και η Γερμανία ως "λύση", στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε έξι χρόνια πριν.

Το λεγόμενο "Πρόγραμμα Γιούνκερ" ύψους τουλάχιστον 315 δις ευρώ που συζητιέται σήμερα στη σύνοδο κορυφής, καθώς και  οι πρωτοβουλίες της Ε.Κ.Τ.  για χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι  οι ελάχιστες πρωτοβουλίες που οφείλουν να ληφθούν ώστε να ξεπεράσουμε την επίμονη οικονομική ύφεση.  Ένας στους 10 Ευρωπαίους πολίτες  είναι άνεργος , ενώ στο Νότο και την Ελλάδα τα ποσοστά είναι υπερδιπλάσια.  Ανεργία και υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους  θέτουν υπό αμφισβήτηση όχι μόνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά ακόμα και το δημοκρατικό σύστημα  στις χώρες – μέλη.

Σε ότι μας αφορά, η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να υποτιμά τον ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τις τεράστιες θυσίες και τις μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού λαού.  Από το 2010 μέχρι σήμερα το τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα μετατράπηκε σε πλεόνασμα, το  αρνητικό ισοζύγιο  πληρωμών ισοσκελίστηκε,  το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι εντός των πλαισίων των συνθηκών, ενώ το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και απαλλαγμένο  από επικίνδυνες "φούσκες".  Η εμμονή της Τρόικας – Γερμανίας  σε τεχνικές λεπτομέρειες και ατελείωτες λίστες προαπαιτούμενων αδικεί τις προσπάθειες  μας. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης είναι αυτό που χρειαζόμαστε ως χώρα και τίποτα λιγότερο.      

Περισσότερο όμως από την Ευρωπαϊκή ή Γερμανική αδιαλλαξία,  οι προσπάθειες του ελληνικού λαού απαξιώνονται από την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, όπως φαίνεται και στην περίπτωση της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας.  Ο σίγουρος δρόμος είναι η εκλογή Προέδρου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το χρέος και η μετέπειτα προσφυγή στις κάλπες,  ώστε να ανοίξει μια πραγματικά καινούργια σελίδα για το πολιτικό σύστημα και την Ελλάδα.  Καμία προσωπική ή κομματική  προτεραιότητα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν μια νέα κυβέρνηση μπορεί να «ξεκλειδώσει» αυτή την θετική προοπτική,  δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην σχηματιστεί.  


Είναι φανερό ότι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων πλησιάζει για τις πολιτικές ηγεσίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η επιτυχία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης περνάει μόνο από την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη των κρατών, ενώ η δικαίωση των κόπων του ελληνικού λαού περνάει από την υπέρβαση των μικροπολιτικών συμπεριφορών.         

Δεν υπάρχουν σχόλια: