ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ

Μπαίνοντας στο τελευταίο έτος της σημερινής δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου, κινδυνεύουμε για άλλη μια φορά από τα «ήθη και τα έθιμα» της τοπικής (και ελληνικής γενικότερα) πολιτικής πραγματικότητας.

Έργα κλείνουν όπως – όπως για να χωρέσουν σε προεκλογικά φυλλάδια, αποσπασματικές παρεμβάσεις εμφανίζονται ως τομές, αποφάσεις που έπρεπε να γίνουν στην αρχή μιας δημοτικής θητείας μετατίθενται για μετά τις εκλογές. Η προσοχή των δημοτικών παρατάξεων και υποψηφίων επικεντρώνεται στην προσπάθεια υποστήριξης τους από πολιτικά κόμματα και κοινωνικές ομάδες, κυριαρχεί ο μηδενισμός, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, η μετατόπιση ευθυνών.

Δεν έχει κανένας αυταπάτες ότι ως δια μαγείας αυτά θα εκλείψουν, ούτε τα παραθέτω στα πλαίσια μιας «πολιτικής ηθικολογίας». Υπάρχει όμως και μια άλλη πραγματικότητα που οφείλουμε να δούμε. Εμείς στις Αχαρνές, στο Μενίδι, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωθούμε για άλλη μια φορά στα ίδια και τα ίδια, γιατί αυτό κοστίζει πλέον πολύ ακριβά στην πόλη και το μέλλον της. Τα περιθώρια του χρόνου έχουν πλέον στενέψει και οι διαθέσιμες επιλογές μας περιορίζονται, όσο η πόλη οικοδομείται χωρίς σχέδιο με τέτοιους ρυθμούς.

Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουν τη ρίζα τους στην διαχρονική απαξίωση της πόλης μας από το κράτος που μας αντιμετωπίζει ως τράπεζα γης και αποθήκη περιφερειακών υποδομών. Το ίδιο σχεδιάζουν να κάνουν και τα επόμενα 20 χρόνια. Ανεξάρτητα από την προεκλογική περίοδο που θα διανύσουμε, και όπου εν τέλει ο καθένας συλλογικά και ατομικά είναι υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του και οι δημότες για την ψήφο τους, είναι ανάγκη το 2010 για το δήμο μας να είναι έτος κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων απέναντι στην πολιτεία και όχι παραλυτικής εσωστρέφειας.

Ο προγραμματισμός από το δημοτικό συμβούλιο μιας σειράς εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τα μεγάλα θέματα που μας καίνε (ΣΚΑ, Ολυμπιακό Χωριό, Στρατόπεδα, Ποιότητα Ζωής, Παραβατικότητα) μπορεί τουλάχιστον να μας κρατήσει έξω από την «κινούμενη άμμο» της προεκλογικής περιόδου, ακόμα και να επιβάλει τις δικές μας λύσεις έναντι εκείνων που σχεδιάζει η κρατική γραφειοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: