Συγκοινωνιακή Υποβάθμιση του Δήμου Αχαρνών

Προς: Δήμαρχο Αχαρνών κ. Παναγιώτη Φωτιάδη,
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιάννη Γρηγοριάδη

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε

Τα προβλήματα των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας που αντιμετωπίζει η πόλη μας, ταλαιπωρούν καθημερινά χιλιάδες δημότες και η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον τρία ανοικτά θέματα: Τα έργα του ΟΣΕ στο ΣΚΑ- Προαστιακό , η εφαρμογή της κυκλοφορικής μελέτης και η λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Όσον αφορά τον ΟΣΕ είναι γνωστό ότι προχώρησε πρόσφατα σε σύνταξη Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Μεταφορών και το Δήμο Αγίων Αναργύρων για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των χώρων κατασκευής του σιδηροδρομικού άξονα και των σιδηροδρομικών σταθμών καθώς και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας του έργου σε συνεργασία με την πόλη.

Στο μνημόνιο αυτό καθορίζονται μια σειρά από συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη προς τον δήμο Αγίων Αναργύρων όπως:

• Κυκλοφοριακή μελέτη Δήμου Αγίων Αναργύρων.
• Τοπική γραμμή τύπου Τραμ.
• Κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης.
• Σχεδιασμός και κατασκευή ποδηλατοδρόμου.
• Αναπλάσεις χώρων.
• Ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, διαμορφώσεις οδών ήπιας κυκλοφορίας.
• Πρόγραμμα καθαριότητας, απορρύπανσης και απομάκρυνσης των υλικών από τα έργα κα

Ταυτόχρονα, κατά μήκος του δικτύου του μέχρι την Αθήνα (εκτός Αχαρνών) ο ΟΣΕ διαφημίζει μια σειρά από μικρότερα και μεγαλύτερα έργα όπως υπογειοποιήσεις, αναπλάσεις και δενδροφυτεύσεις.

Η σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας στο ΣΚΑ είναι τραγική καθώς δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα περάτωσης των εργασιών και τα έργα έχουν δημιουργήσει ένα σωρό καθημερινά προβλήματα στους κατοίκους. Οι περιοχές των Κάτω Αχαρνών, από τον Άγιο Δημήτρη και την Αγία Άννα μέχρι το Κόκκινο Μύλο και τη Χαραυγή θα επιβαρυνθούν τόσο κυκλοφοριακά όσο και από την έλλειψη αντισταθμιστικών έργων, όπως ακριβώς έγινε και με την κατασκευή της Αττικής Οδού.

Η ανάπλαση της περιοχής γύρω από το ΣΚΑ - Προαστιακό είναι απαραίτητη σε συνδυασμό με τη δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης. Χώροι στάθμευσης είναι επίσης αναγκαίοι και στον Κεντρικό Σταθμό και τη Δεκέλεια. Η υπογειοποίηση του δικτύου είναι μονόδρομος σε μια σειρά σημείων (Μπόσδα , Αριστοτέλους κ.α). Ακόμα και επέκταση της γραμμής υπό μορφή Τραμ θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από το σταθμό της Δεκέλειας μέχρι τον οικισμό Ολυμπιακό Χωριό και αλλού. Αφού γίνονται σε άλλες πόλεις γιατί όχι και στις Αχαρνές;

Η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, παρότι η διαμόρφωση των τριών κόμβων (Κων/λεως - Φιλαδελφείας, Αριστοτέλους - Δεκελείας, Εθν. Αντιστάσεως - Αγ. Διονυσίου - Ελ. Φυτά) προχώρησε ικανοποιητικά, δεν έχει αγγίξει την πόλη καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί στο ελάχιστο οι ρυθμίσεις της κυκλοφορίας. Είναι επίσης γνωστό ότι χρειάζεται η διαμόρφωση και άλλων κόμβων, η κατασκευή χώρου στάθμευσης, πεζοδρομήσεις και φυσικά η επέκταση της μελέτης στο σύνολο των Αχαρνών.

Τέλος, η επαναλειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας θα μπορούσε να διευκολύνει την συγκοινωνία στις απομακρυσμένες περιοχές της πόλης μας, τη σύνδεση με τα υπόλοιπα δίκτυα (Λεωφορεία, Τρένο) καθώς και να εξυπηρετήσει κοινωνικές ανάγκες (ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί).

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω τη διεξαγωγή Δημοτικού Συμβουλίου για την ενημέρωση του σώματος όσον αφορά την εξέλιξη των θεμάτων που άπτονται των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας (ΣΚΑ-ΟΣΕ, Κυκλοφοριακή Μελέτη, Δημοτική Συγκοινωνία κ.α) και για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε κάθε κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: