Προσοχή στα σύνορα της Πάρνηθας

Στην περιοχή του ευρύτερου χώρου της Πάρνηθας επιχειρείται να ρυθμισθούν με προεδρικό διάταγμα και έναν ακόμα φορέα διαχείρισης (Ν.Π.Ι.Δ) (μετά εκείνου που αφορά τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας) η χωροθέτηση της Τεχνόπολης με την επωνυμία Ακρόπολη και η διαχείριση του κτήματος Τατοΐου αντίστοιχα.

Όσον αφορά την Τεχνόπολη , λόγω του επαγγέλματος μου, δεν είμαι αρνητικός στη ιδέα. Είναι γνωστό μάλιστα ότι τέτοιες «θερμοκοιτίδες» υψηλής τεχνολογίας είναι αρκετά συχνές στο εξωτερικό με μάλλον θετικά αποτελέσματα. Θα περίμενε όμως κανείς ότι μια επένδυση με τέτοιο χαρακτήρα θα υιοθετούσε πολύ υψηλές προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος, ή ακόμα και πρωτοποριακές λύσεις συμβατότητας με αυτό.

Δυστυχώς δεν φαίνεται να ισχύει κάτι ανάλογο αλλά να επικρατεί η γνωστή εργολαβική λογική που έχει καταστρέψει όλη την Αττική. Καλύτερα θα ήταν, από το να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον με την αποψίλωση ενός ακόμα κομματιού δάσους να αναβαθμίσουν υπάρχουσες βιομηχανικές ζώνες, όπως είναι των Αχαρνών. Προτιμότερες είναι οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, που θα βοηθούσαν την ολόπλευρη ανάπτυξη της πόλης μας, παρά οι αποθήκες χημικών που μας έχουν βάλει στο στόχαστρο.
Όσον αφορά πάλι το κτήμα Τατοΐου που μας αφορά πιο άμεσα, δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται οι όμοροι δήμοι , και ο δικός μας κατ’ επέκταση , από τη διαχείριση του. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός, πως ο χώρος είναι ακόμα και σήμερα ιστορικά φορτισμένος και δεν μπορεί παρά να βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία και ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, για να διατηρηθεί στο ακέραιο ο μνημειακός του χαρακτήρας. Πάνω απ’ όλα όμως, πρέπει να διασφαλισθεί ότι η όποια λειτουργία του κτήματος δεν θα είναι εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: