Το Μενίδι δεν είναι Ζωνιανά

Το ζήτημα της εγκληματικότητας απασχολεί τη δημοτική αρχή και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έχουν γίνει δύο θεματικά δημοτικά συμβούλια για το θέμα αυτό μέσα σε ένα χρόνο, παρουσία των τοπικών αστυνομικών αρχών (αθροίζω και αυτό που αφορά τους καταυλισμούς γιατί δυστυχώς έχει και αστυνομικές διαστάσεις).

Κατά τη γνώμη μου, είναι χρήσιμο να ξεχωρίσουμε εκείνα τα πράγματα που μπορεί και πρέπει να κάνει η αστυνομία από εκείνα που μπορεί και πρέπει να κάνει ο Δήμος. Ο Δήμος δεν είναι σε θέση να κάνει συλλήψεις ή να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο πιθανόν οπλισμένους εγκληματίες. Κάτι τέτοιο είναι δουλεία της αστυνομίας και η πίεση για ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη αστυνομική δύναμη στην πόλη μας πρέπει να είναι συνεχής και σοβαρή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχόμαστε χαρακτηρισμούς όπως ότι το Μενίδι είναι τα Ζωνιανά της Αττικής. Κάτι τέτοιο προσβάλει την πόλη μας και λειτουργεί ενισχυτικά στην κακή εικόνα που έχει ο Δήμος μας προς τα έξω , με τις αυτονόητες επιπτώσεις, χωρίς να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό. Η αντίδραση της Δημάρχου Ζεφυρίου κας Γιαννοπούλου, όσο αφορά αντίστοιχους συμψηφισμούς για τη πόλη της, ήταν πιστεύω εύστοχη.

Από την άλλη, είναι απαραίτητο να μην αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα όλα αυτά που ο δήμος μπορεί να κάνει για την παράπλευρή αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ξεκινώντας από τα απλά που μπορεί να είναι ο φωτισμός δρόμων ή κοινόχρηστων χώρων και ο έλεγχος λειτουργίας καταστημάτων μέχρι την ανάπλαση περιοχών (όπως της Αυλίζας), την απομάκρυνση των καταυλισμών και την εξειδικευμένη κοινωνική παρέμβαση. Η εγκληματικότητα είναι αλληλένδετη με κοινωνικά προβλήματα και παθογένειες, που έχουν να κάνουν με την γενική ποιότητα ζωής ενός πληθυσμού. Εκεί ο Δήμος μπορεί να κινηθεί με περισσότερη αυτονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: