Μαύρα Πανιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο φετινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ έγινε φανερή η διπλή αποτυχία της κυβέρνησης τόσο στα θεσμικά όσο και τα αναπτυξιακά θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση ανέβαλε την παρουσίαση των προτάσεων της για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση προφανώς μη θέλοντας να έχει διακινδυνεύσει επιπλέον πολιτική ζημιά. Πόσο άραγε κοστίζει η κατάθεση των απόψεων που υποτίθεται ότι επεξεργάζονται από το 2005; Τελικά είναι ή δεν είναι απαραίτητος ένας δεύτερος « Καποδίστριας» ; .

Καθυστέρησε επίσης να προωθήσει συνολικά το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (το περίφημο ΕΣΠΑ) και να απορροφήσει επαρκώς το προηγούμενο 3ο κοινοτικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να κρεμάσει την οικονομία και την τοπική αυτοδιοίκηση στη δύσκολη σημερινή περίοδο. Για δε το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας» , μαύρα πανιά έχουν σηκωθεί και όχι άδικα.

Κατά τα άλλα ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι ενισχύει αποφασιστικά τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες τους δήμους αυξάνοντας , σημαντικά είναι η αλήθεια, το ποσοστό που δίδεται από τα τέλη κυκλοφορίας. Βέβαια προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός ότι κόβει πάγιες και έκτακτες επιχορηγήσεις που έδινε ή σκόπευε να δώσει για το σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα οι όποιες αυξήσεις να προκύπτουν κυρίως ως αναλογικό αποτέλεσμα των αυξημένων ποσών από φορολογία που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η υπόσχεση για σταδιακή απόδοση των ποσών που παρακρατούνται ακόμα και σήμερα από τη κεντρική διοίκηση.

Όσο αφορά την ΚΕΔΚΕ, δεν ξέρω αν οφείλεται στην κυβερνητική αδυναμία ή σε άλλους παράγοντες άλλα είναι εμφανές ότι έχει αναπτύξει μια συμπεριφορά « ενδιάμεσου υπουργείου» , κάτι μεταξύ υπουργείου οικονομικών και εσωτερικών.

Φτιάχνει οικονομικά πακέτα και προγράμματα, προσπαθεί να διασώσει κυβερνητικές εξαγγελίες, να υποστηρίξει κοινωνικές δομές, προσπαθεί ακόμα και να μπαλώσει τα οικονομικά κενά δανειζόμενη απευθείας μεγάλα ποσά από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ειδικά το δάνειο που ήταν η κορωνίδα των προτάσεων του συνεδρίου αδικεί κατάφορα μεγάλους δήμους με μεγάλες ανάγκες, όπως ο δικός μας, που καλούνται να δεσμεύουν έσοδα 25ετίας χωρίς να ωφεληθούν ανάλογα. Στο όνομα της ενίσχυσης μικρών δήμων , που υποτίθεται δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν στο άμεσο μέλλον με βάση τη μεταρρύθμιση, οι οποίοι θα αποκλειστούν από το νέο πακέτο στήριξης , που επίσης υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι έτοιμοι να απορροφήσουν μέσα στο 2009!

Σίγουρα τα περισσότερα από τα προγράμματα που θέλει να λειτουργήσει η ΚΕΔΚΕ θα βοηθήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά όσο παραμένει ο σημερινός συγκεντρωτισμός στη διαχείριση των εσόδων του κράτους, οι όποιες καλές προθέσεις θα εξαρτώνται από τις επιδώσεις της κυβέρνησης και δυστυχώς για το προσεχές διάστημα αυτές δεν φαίνονται να είναι καλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: