Στοιχειωμένα έργα και νεκρές μελέτες στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Αν εξαιρέσει κανείς μια φιλότιμη προσπάθεια για τη καταγραφή και παρακολούθηση των έργων, που παρουσιάστηκε τελευταία στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο, τίποτα το διαφορετικό δεν είχε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2009. Ο βασικός του κορμός παραμένει ίδιος και μεταφερόμενος εδώ και πολλά χρόνια, το ποσοστό υλοποίησης του περίπου στα ίδια όπως πάντα επίπεδα. Ο χρόνος που είχε το δημοτικό συμβούλιο για να ρίξει μια στοιχειώδη ματιά πρακτικά μηδενικός.

Θα ήταν άδικο να πούμε ότι δεν γίνεται προσπάθεια ιδιαίτερα στον τομέα όπου η δημοτική αρχή έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της , στα αντιπλημμυρικά έργα. Είναι επίσης φανερό ότι κάτι κινείται για τη διαμόρφωση κόμβων και πεζοδρομίων , κάποιων ελεύθερων χώρων κ.α. Θα ήταν επίσης άδικο όμως να μην πούμε ότι τα περισσότερα από αυτά που εκτελούνται σήμερα ξεκίνησαν είτε ως μελέτες είτε ακόμα ως έργα από παλαιότερες δημοτικές αρχές. Είναι αυτό άραγε κάτι που μειώνει τους σημερινούς ή εξαγνίζει τους παλιούς; Μια δημοτική αρχή οφείλει να αναγνωρίσει τη συμβολή των προηγούμενων, να ολοκληρώσει τα ώριμα έργα που παρέλαβε και να ξεκινήσει καινούργια, που πολύ πιθανόν είναι να τελειώσουν από κάποιους άλλους. Μια μελέτη που μένει στο αρχείο δεν έχει καμία αξία , ένα έργο που δεν τελειώνει αποτελεί πρόβλημα. Δυστυχώς το τεχνικό πρόγραμμα μέχρι σήμερα αποτελείται κυρίως από στοιχειωμένα έργα και νεκρές μελέτες, γεγονός που ενισχύει τις αμφιβολίες για το κατά πόσο όσα γίνονται και όσα θα γίνουν μέχρι το τέλος της τετραετίας , όπως και αν ξεκίνησαν, επαρκούν για να αλλάξει όψη η πόλη μας.

Ενδεικτικά τώρα, όσο αφορά το περιεχόμενο του Τεχνικού Προγράμματος, πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο να προσανατολιστούμε στην αγορά ή κατασκευή δημοτικών κτιρίων που να μπορούν να φιλοξενήσουν παράλληλα ή εναλλακτικά πολλές δραστηριότητες του δήμου (ΚΕΠ, πολιτιστικές δραστηριότητες, υπηρεσίες κ.α ) σε όλη την επικράτεια της πόλης μας. Δεν μου άρεσε που ξεχάστηκε η ανακατασκευή των κτιρίων στη Πάρνηθα. Ελπίζω τελικά να συμπεριληφθούν και να υποστηριχθούν οικονομικά. Ακόμα και αν μόνος του ο δήμος δεν βρει τα χρήματα, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε κοινό πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας, της Νομαρχίας (Ανατολικής και Δυτικής) και των όμορων δήμων. Φαίνεται επίσης να μένει πίσω η αξιοποίηση του λόφου των Σαράντα Μαρτύρων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εμφανής στροφή του τεχνικού προγράμματος στην χρηματοδότηση κοινόχρηστων χώρων.

Θα ήθελα να δω σύγχρονες κατευθύνσεις για την καλύτερη διαχείριση των υποδομών ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, για έργα που σέβονται το περιβάλλον . Θα ήθελα να δω να διαμορφώνονται σε συγκεκριμένα έργα οι προτάσεις των ενεργών πολιτών της πόλης μας. Θα ήθελα να δω μια επικαιροποιημένη και ολοκληρωμένη τεχνοοικονομική μελέτη για δημοτική συγκοινωνία και άλλα πολλά. Πολύ περισσότερο όμως, θα ήθελα να δω έργα να ολοκληρώνονται και να βελτιώνεται στην πράξη η ποιότητα της καθημερινότητας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: