ΘΑ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΕ ΤΑΤΟΪ – ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ ΚΑΙ ΤΟN ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ;


Στην ελλιπή συντήρηση των πυλώνων υψηλής τάσης, αποδίδει το πόρισμα της πυροσβεστικής την ευθύνη για την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσιευθήκαν χωρίς να διαψευσθούν.

Ανεξάρτητα από το αν ο ΑΔΜΗΕ απορρίπτει τα συμπεράσματα του πορίσματος καθώς ανοίγουν τεράστιο ζήτημα αποζημιώσεων, αναδεικνύονται για πολλοστή φορά τα προβλήματα που προκύπτουν από τις εναέριες γραμμές υψηλής τάσης και αναπόφευκτα εξετάζεται η πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με την υπογειοποίηση των δικτύων μεταφοράς ρεύματος.

Με την ευκαιρία της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση βρήκε πόρους και ξεκίνησε ένα ευρύ σε σχέση με το παρελθόν πρόγραμμα υπογειοποίησης του δικτύου, που όμως αφορά σχεδόν αποκλειστικά τη μέση τάση. Μέχρι τώρα έχει μείνει εκτός προγραμματισμού το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου υψηλής τάσης κοντά στις πόλεις, ακόμα και αν διέρχεται από δάσος ή δημιουργεί άλλα ζητήματα.

Από τη στιγμή που η πολιτεία θέλει την αναδάσωση και αποκατάσταση της κατεστραμμένης περιοχής του Τατοΐου, είναι σωστό να προχωρήσει τώρα στην υπογειοποίηση του συγκεκριμένου τμήματος ηλεκτρικού δικτύου και όχι να το αφήσει να αποτελέσει ξανά κίνδυνο μετά από 20-30 χρόνια. Η προέκταση της ίδιας γραμμής μάλιστα διέρχεται από πολλές περιοχές του Δήμου Αχαρνών, στις οποίες αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για την ένταξη τους στο σχέδιο πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Συνεπώς η επέκταση της υπογειοποίησης θα είχε ένα επιπλέον μεγάλο κοινωνικό όφελος.

Είναι γνωστό το μεγάλο κόστος τέτοιων προγραμμάτων, γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να δρομολογηθούν τώρα που υπάρχει ακόμα απόθεμα πόρων. Στην αντίθετη περίπτωση, το πλέον πιθανό είναι τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ξαναζήσουν ανάλογες καταστροφές και προβλήματα, καθώς η αδράνεια του ελληνικού κράτους είναι δυστυχώς ο κανόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: