ΟΦΕΙΛΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ

Συγκεκριμένες εξηγήσεις οφείλει η κυβέρνηση για το σύνολο των υποδομών υγείας στην Ανατολική Αττική, καθώς φαίνεται ότι όλες λειτουργούν πέρα από τα όρια τους χωρίς να υπάρχει  προοπτική και σχέδιο αναβάθμισης.

Καταρχάς, η αξιοποίηση της δωρεάς της Κυπριακής Κυβέρνησης, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, για σκοπούς άλλους από την ίδρυση-μεταφορά νοσοκομείου στην περιοχή επιβεβαίωσε παλαιότερη αναφορά  του τέως υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι δεν πρόκειται να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο.

Δεν πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να εκθέσει τα στοιχεία, τις έρευνες και τα δεδομένα που την οδηγούν στην ανατροπή μιας δέσμευσης που φαινόταν ότι είχε μπει σε πορεία υλοποίησης; Είναι πολύ κοντά το 2019 που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έλεγε σε επίσκεψη του στο Κορωπί πως το νοσοκομείο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, είναι μόλις λίγοι μήνες πριν που ο Περιφερειάρχης Αττικής μιλούσε για έτοιμες μελέτες ακόμα και μέσα στο 2022 καθώς και για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 

Σε ότι αφορά δε την παρούσα κατάσταση, πολλά από τα 12 κέντρα υγείας στην Ανατολική Αττική κατέρρευσαν από την πίεση του Covid ενώ και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης βγήκε εκτός λειτουργίας. Δεν πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να αναπτύξει τα σχέδια της για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση των κέντρων υγείας, για την ίδρυση νέων ή για την καλύτερη χωροταξική τους κατανομή;   

Την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται πως θα δώσει πάνω 1 δις από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας στην υγεία, οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής (και κάθε περιφέρειας της χώρας βέβαια) δικαιούνται να γνωρίζουν τι θα πρέπει να προσμένουν στην περιοχή που ζουν και εργάζονται. 

Ας μιλήσουν λοιπόν οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι με στοιχεία ώστε να τεκμηριώσουν τις επιλογές τους για το σύστημα υγείας στην Ανατολική Αττική και να δεχθούν κριτική, αντίλογο και προτάσεις. Η σιωπή αφήνει περιθώρια για να συντηρείται η παλαιοκομματική πολιτική των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, κάτι που δεν πρέπει πλέον να γίνεται αποδεκτό στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.   


Δεν υπάρχουν σχόλια: