Βατοπέδι και Ολυμπιακό Χωριό : Σκάνδαλο και Εγκατάλειψη

 Όχι δίχως έκπληξη μάθαμε την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την αθωότητα λόγω έλλειψης δόλου (!) των εμπλεκόμενων, μη πολιτικών προσώπων, στην  γνωστή υπόθεση των ανταλλαγών μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου. 

Το γεγονός αυτό, καθόλα ακατανόητο με βάση την κοινή αίσθηση περί δίκαιου και άδικου που έχουμε οι περισσότεροι, δεν αλλάζει τη σκανδαλώδη φύση  των συναλλαγών που έλαβαν μέρος και τη σοβαρή ζημιά που έχει υποστεί το δημόσιο συμφέρον απ’ αυτές. 

Ακόμα και αν επιμένει στις διεκδικήσεις της η Μονή, η απόφαση του  τριμελoύς Εφετείου της Κομοτηνής που εκδόθηκε το 2015 αναγνώρισε τελικά ότι η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο δημόσιο, κάτι που υπογραμμίστηκε και στην πρόσφατη, απαλλαχτική σε προσωπικό επίπεδο απόφαση.

Η εγκληματική ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο είναι προφανής και οφθαλμοφανής , ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Δήμο Αχαρνών που φιλοξένησε το Ολυμπιακό Χωριό και σήμερα βλέπει εγκαταλελειμμένο το συγκρότημα κτιρίων των 20.000 τετραγωνικών μέτρων, που χαρίστηκε αντί των νερών της λίμνης και κατέληξε σε ιδιώτες μέσω σκοτεινών offshore εταιριών ( Rassadel, Μadeus κ.α.) 

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι απλά και απευθύνονται στην Ελληνική Κυβέρνηση που έχει στα χέρια της από το 2015 τις ευνοϊκές,  για το ιδιοκτησιακό ζήτημα, αποφάσεις:

Πως σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν από εδώ και πέρα τα κτίρια του Ολυμπιακού Χωριού Αχαρνών; Πως είναι δυνατόν να αφήσουν αναξιοποίητες τέτοιες υψηλού επιπέδου στεγαστικές υποδομές, όταν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στέγασης δημόσιων φορέων και οργανισμών; 

Ενδεικτικά, η Περιφέρεια Αττικής προτίθεται να διαθέσει 22 εκ. ευρώ εν καιρώ κρίσης για την αγορά κτιρίου, ενώ είναι βέβαιο ότι πολλά ενοίκια υπουργείων θα μπορούσαν να αποφευχθούν  (αυτός ήταν άλλωστε και ο αρχικός σχεδιασμός που αφορούσε το Υπουργείο Εργασίας).

Εκτός βέβαια αν η κυβέρνηση εργάζεται  συνολικά στην αντίθετη κατεύθυνση, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, του οποίου οι παραληρηματικές  δηλώσεις ήταν αποκαλυπτικές των προθέσεων του.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχουν περάσει  περίπου 13 χρόνια που ρημάζουν τα σπουδαία αυτά κτίρια, αν παραμείνουμε αδρανείς σε λίγο καιρό μόνο ως ερείπια προς κατεδάφιση θα προσφέρονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: