Χαιρετισμός στο Εργαστήριο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτικής

Φίλες και Φίλοι,
Εκ μέρους του τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακής Σύγκλισης του ΠΑΣΟΚ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση σας στην πρώτη συνάντηση του Εργαστηρίου. Πριν από ένα χρόνο περίπου ξεκινήσαμε μαζί με την γραμματεία του τομέα  την προσπάθεια να ανασυνθέσουμε με επίκαιρους όρους ένα χώρο που έχει βγάλει διαχρονικά πολύ έργο για το ΠΑΣΟΚ και την Προοδευτική Παράταξη. Απευθυνθήκαμε  σε παλαιότερους και νεότερους συντρόφους, συνεργαστήκαμε διαδικτυακά, πραγματοποιήσαμε ολομέλειες, συντάξαμε θέσεις , υποστηρίξαμε την κοινοβουλευτική ομάδα, συνεργαστήκαμε με τους όμορους τομείς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥΜ.  Το σημερινό Εργαστήριο είναι αποτέλεσμα αυτό-οργάνωσης  σχετικών με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Ψηφιακή Πολιτική τομέων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών, που συναντηθήκαμε με αφορμή τη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Καλωσορίζουμε τους φίλους μας και καταξιωμένους επιστήμονες & επαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα θα βοηθήσουν να φωτίσουμε διάφορες πτυχές της Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Πολιτικής.

Κοινός στόχος όλων μας είναι να προκαλέσουμε τη συζήτηση , να εμβαθύνουμε τον διάλογο και δημιουργήσουμε μια ζωντανή πολιτική διαδικασία, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πιάσουμε τον ρυθμό της εποχής και να παρέμβουμε πολιτικά στη ροή των πραγμάτων. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των Τ.Π.Ε είναι ραγδαίες, «οι προηγούμενες επιδόσεις δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές» αν μπορώ να δανειστώ μια διάσημη φράση των αγορών. Χρειάζεται εντατική παρακολούθηση και διαχείριση των αλλαγών ώστε να διατηρηθεί υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης, είτε με την στενότερη είτε με την ευρύτερη έννοια. Ιδιαίτερα όταν οι ψηφιακές απαιτήσεις των πολιτών διαμορφώνονται από  μεγαθήρια όπως η Google, η Microsoft κ.α που θέτουν και το πήχη.

Σήμερα η Ελλάδα ανάμεσα στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει καλείται να ανταπεξέλθει στον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό της, ώστε να ενταχθεί στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά που διαμορφώνεται στην  Ε.Ε. Μπορεί να ακουστεί παράξενο, αλλά όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτέλεσε κάποτε τον στυλοβάτη της  Ένωσης  έτσι σήμερα στην Κοινή Ψηφιακή Πολιτική μπορεί η Ένωση να συναντήσει έναν πολύτιμο αρωγό για την  υπέρβαση των αναπτυξιακών και πολιτικών προβλημάτων της. Ο ρόλος των Τ.Π.Ε αναδεικνύεται καταλυτικός, όχι μόνο για την Ψηφιακή Αγορά και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αλλά και για την Ενεργειακή Ένωση, την Τραπεζική Ένωση και κυρίως, για τη Δημοκρατική Ένωση των λαών και των κρατών της Ευρώπης. 


Σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία ως Χώρα να έχουμε τόσο ξεκάθαρο στόχο μπροστά μας, ας μην τον χάσουμε.  Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του Πα.Σο.Κ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά για την επιστολή της και θα εργαστούμε πάνω στις κατευθύνσεις που επισημαίνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: