Τοποθέτηση μου στην κοινή συνεδρίαση των Κ.Π.Ε: ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΔΗ.ΜΑ.Ρ, Κινήσεις (13.11.2016)

Συντρόφισσες & Σύντροφοι,

Σήμερα είναι το αύριο για το οποίο προβληματιζόμασταν στο παρελθόν. Η συζήτηση για τη ανασύσταση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης δεν είναι καινούργια, όπως δεν είναι καινούργια η εκτίμηση ότι η φούσκα του Σύριζα θα έσκαγε αργά ή γρήγορα και εμείς θα έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό μια γενναία, ρεαλιστική και απαλλαγμένη από αυταπάτες λύση για το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Το ερώτημα είναι απλό: Είμαστε έτοιμοι; Και αν όχι μπορούμε;

Για το αν είμαστε έτοιμοι νομίζω ότι η απάντηση είναι αρνητική. Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις βρισκόμαστε σε μια “θετική στασιμότητα”, σαν ο κόσμος να περιμένει κάτι από εμάς για να αποφασίσει αν πρέπει να μας παρέχει μια επιπλέον “δόση” εμπιστοσύνης. Δεν του το δίνουμε όμως, σέρνουμε εκκρεμότητες πολιτικές και οργανωτικές, ενώ κάθε λίγο και λιγάκι καταφέρνουμε να αναλωνόμαστε σε εσωτερικά προβλήματα.

Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη κατάσταση και να φτάσουμε τις δυνατότητες μας; Πιστεύω πως Ναι. Μια από τις λύσεις για την υπέρβαση του αδιεξόδου ήταν η γενναία, απευθείας πρόταση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥΜ προς το Ποτάμι, το Κιδησό και κάθε ενδιαφερόμενο για συμπόρευση.

Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό, όχι με δική μας ευθύνη, τότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα νέο οδικό χάρτη ώστε  να δώσουμε μια οριστική μορφή, για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον, σε αυτό που λέμε δημοκρατική και προοδευτική παράταξη,  μαζεύοντας όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε ένα λειτουργικό και αποδοτικό πλαίσιο.

Στην προηγούμενη κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ , αρκετά πριν φτάσουμε στο νέο αδιέξοδο διατύπωσα δύο άξονες για την πορεία μετά μια ενδεχόμενη αναστολή των προσπαθειών συνεργασίας με το Ποτάμι, κάτι που κατά τη γνώμη μου ήταν πολύ πιθανό να συμβεί. Αυτοί ήταν:

(1) Η συνέχιση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως ένα ανοικτό και ελεύθερο φόρουμ επικοινωνίας των συνιστωσών δυνάμεων με την κοινωνία και μεταξύ τους.

Οι αποφάσεις του Κ.Σ.Σ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε συνδυασμό με τις συντονιστικές ομάδες και τον εξωστρεφή προγραμματισμό δράσης πιστεύω ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

(2) Το Πα.Σο.Κ που είναι ο βασικός κορμός της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα να τελειώσει με τις εκκρεμότητες της πολιτικής και οργανωτικής του μετεξέλιξης, μέσα από ένα συνέδριο στο οποίο θα συζητηθούν όλα από την αρχή, πολιτικά και οργανωτικά. Τάσεις-ρεύματα-συνιστώσες, η σχέση με την ανοιχτή δημοκρατική συμπαράταξη κ.α

Το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της ΔΗΣΥΜ αποφάσισε ότι θα γίνει συνέδριο της ΔΗΣΥΜ, ανάλογα με τη συγκυρία βεβαίως. Κατά τη γνώμη μου, πριν το όποιο συνέδριο της ΔΗΣΥΜ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως και των υπόλοιπων δυνάμεων που αποδέχονται το ευρύ Σοσιαλιστικό-Δημοκρατικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στη συνδιάσκεψη, για να συζητήσουμε και να είμαστε βέβαιοι σε ότι θέλουμε να κάνουμε. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες των συνεδρίων θα ξεκινήσουν παράλληλα, ώστε να βρεθεί ο σωστός χρονισμός των αποφάσεων.

Συντρόφισσες & Σύντροφοι, ζούμε σε ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει. Η Ελλάδα δέχεται την πίεση αυτών των αλλαγών, την πίεση ενός παγκόσμιου, αλλά και εθνικού-τοπικού, συστήματος που παράγει κρίσει οικονομικές, γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο φορέα, νέο επί της ουσίας και όχι σε νέο περιτύλιγμα, δημοκρατικό και συνεργατικό ώστε να πιάσουμε τους ρυθμούς της εποχής και να μπορέσουμε να παρέμβουμε στις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: