Για το κλείσιμο των καταυλισμών

Η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αρκετά κατατοπιστική για την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς, αλλά και γιατί φτάσαμε ως εδώ.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ,όπως η ίδια η αστυνομία δηλώνει, ότι οι καταυλισμοί έχουν εξελιχθεί σε ορμητήρια παρανόμων που δεν έχουν σχέση ούτε με τους αρχικούς δικαιούχους (σεισμόπληκτοι) , ούτε με ανθρώπους που μπορεί να βρέθηκαν εκεί λόγω φτώχειας.

Από τη συζήτηση μάλιστα προέκυψε ότι το ΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο δεν έλεγξε ποιοι έμπαιναν και ποιοι έβγαιναν στους καταυλισμούς, ως όφειλε, αλλά άσκησε και μια ιδιότυπη κοινωνική πολιτική προωθώντας ανθρώπους σε αυτούς!.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι καταυλισμοί πρέπει να κλείσουν, κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να γίνει χωρίς να στραφούμε εναντίον ανθρώπων που υποφέρουν από τη φτώχεια και έχουν βρει καταφύγιο, όσοι και αν είναι όπως και να βρέθηκαν εκεί.

Αν το σχέδιο είναι να κλείσουν οι υπόλοιποι καταυλισμοί και να μείνει μόνο εκείνος του ΚΑΠΟΤΑ είναι βέβαιο ότι πρέπει καταρχήν να απομακρυνθούν και να παραμείνουν μακριά, όλοι όσοι χρησιμοποιούν το στρατόπεδο για εγκληματικές ενέργειες. Αυτό, όση βοήθεια και αν δώσει ο δήμος είναι τελικά ευθύνη της αστυνομίας και πρέπει να προγραμματιστεί με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Είναι επίσης απαραίτητο να επεκτείνουμε το δίκτυο κοινωνικής προστασίας στην πόλη μας για την υποστήριξη αστέγων , ανεξάρτητα αν μένουν στους καταυλισμούς ή όχι, τόσο με την αξιοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων όσο και με την κατασκευή οικοτροφείου.

Τέλος, είναι βέβαια αυτονόητο ότι πρέπει να προγραμματιστεί το κλείσιμο του καταυλισμού στο στρατόπεδο ΚΑΠΟΤΑ, κάτι όμως που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε ίσως να γίνει με τη μεταφορά εκεί του στρατοπέδου ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ, συμβάλλοντας έτσι και στην απελευθέρωση χώρων στο κέντρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: