Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ

Τέσσερις επερωτήσεις, με πρώτη εκείνη του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει στη Βουλή για το νέο λατομείο στην Πεντέλη (Δήμος Διονύσου) και η κυβέρνηση είτε σιωπά, είτε δηλώνει αναρμόδια επί του θέματος. Είναι τουλάχιστον περίεργο μετά από τόσες αντιδράσεις, να μην υπάρχει έστω μια αρχική εκδήλωση προθέσεων για την επίλυση του προβλήματος το οποίο ανέκυψε με την εν κρυπτώ άδεια ερευνών που έδωσε η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, για ύπαρξη μαρμαροφόρων κοιτασμάτων στη θέση "Βαθιά Χούνη Άνω Ραπεντώσας" . Άδεια που οδήγησε αμέσως μετά, σε υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης για την επαναλειτουργία του ανενεργού λατομείου.

Η ίδια η περιβαλλοντική μελέτη αναδεικνύει την απειλή της σοβαρής υποβάθμισης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, καθώς προδιαγράφει λατομείο εξόρυξης αδρανών υλικών (95%) και όχι μαρμάρου (5%) , σε μεγάλη έκταση με άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα και σε μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές. Η κατάτμηση μάλιστα της μελέτης ώστε η επένδυση να κατατάσσεται σε υποδεέστερη από την ορθή κατηγορία, σαφώς παραπέμπει σε μεθόδευση που σκοπό έχει να αποφύγει τη συμμόρφωση σε αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Λίγους μήνες μετά τις εξαγγελίες του τ. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη  για έργα προστασίας και ανάδειξης του Πεντελικού Όρους, μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί η εξέλιξη αυτή και συνεπώς η σφοδρή αντίδραση των Δήμων και των κατοίκων είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια, να βρει τρόπο ώστε να σταματήσει την υπερεκμετάλλευση ενός βουνού που σκάβεται αιώνες τώρα, καθώς και να ξεκινήσει επιτέλους τα έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Εκτός βέβαια αν σκέφτεται  να ακολουθήσει άλλη πολιτική υποστηρίζοντας τη νέα λατομική επένδυση, γιατί η σιωπή μέχρι τώρα αυτό υποδηλώνει.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: