Ψευδεπίγραφα Ερωτήματα - Πραγματικές Συνέπειες

Η κυβέρνηση αντί να πει ΟΧΙ στο σχέδιο των τριών θεσμών/τρόικα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου που εκπνέει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, διέκοψε τις συζητήσεις ζητώντας από την Ελληνική Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, με το ερώτημα αν εγκρίνεται ή όχι το σχέδιο απόφασης των θεσμών  που υπήρχε στο τραπέζι την Παρασκευή 26 Ιουνίου (μαθαίνουμε σήμερα ότι δεν ήταν και το τελευταίο). Ταυτόχρονα δε, ξεκίνησε μια εκστρατεία υποστήριξης του ΟΧΙ.

 Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι το δημοψήφισμα αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί και ως τέτοιο προσπάθησε να το αξιοποιήσει κος Βαρουφάκης στο Eurogroup ζητώντας αλλαγές στο σχέδιο απόφασης , προφανώς στην κατεύθυνση του Ελληνικού «μείγματος»  των 8 δις μέτρων για 2015-2016 που έχει προτείνει η κυβέρνηση με την υπογραφή του πρωθυπουργού, ώστε να αλλάξει η προτροπή της συγκυβέρνησης προς το λαό από ΟΧΙ σε ΝΑΙ.

Ένα δημοψήφισμα που θα πει ΝΑΙ ή ΟΧΙ, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος γιατί δεν κατάφερε ο υπουργός να πάρει παράταση, είτε σε μια συμφωνία που θα γίνει μέχρι την Τρίτη – για να μην το αποκλείουμε - και θα έχει την έγκριση της κυβέρνησης, είτε όπως είναι και το πλέον πιθανό, σε ένα σχέδιο συμφωνίας που δεν υπάρχει πλέον.

Προκύπτουν αμέσως μια σειρά παρατηρήσεων και ερωτηματικών.
•             Σε κάθε περίπτωση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά από 5 μήνες διαπραγματεύσεων που έκανε αποκλειστικά μόνη της, δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για ένα τελικό ΝΑΙ ή  ΟΧΙ αλλά μεταθέτει την ευθύνη στον Ελληνικό Λαό.
•             Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δώσει στο ελληνικό λαό να αποφασίσει για τα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης υπό τη μορφή απόφασης, αλλά για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης την οποία χρεώνει σε όλους τους άλλους εκτός από την ίδια. Παρεμπιπτόντως η αποτυχία απέχει σε όρους επώδυνων οικονομικών μέτρων ελάχιστα από την «επιτυχία», όπως έχουμε όλοι καταλάβει.
•             Αφού η συγκυβέρνηση ήθελε να μεταφέρει στους πολίτες την όποια τελική ευθύνη γιατί επέλεξε να το κάνει μετά τη λήξη του προγράμματος και σε συνθήκες χρεοκοπίας;

Είναι φανερό ότι  εκτός αν προκύψει ένα τραγελαφικό δημοψήφισμα με την κυβέρνηση να ζητάει το ΝΑΙ σε μια πρόταση που θα προκύψει μέχρι Τρίτη βράδυ (εύχομαι παρόλα αυτά να υπάρξει συμφωνία), τότε την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 θα επιδιώξει με ένα ΟΧΙ να «κλειδώσει το τιμόνι» σε μια πορεία που νομοτελειακά μας βγάζει εκτός Ευρώ.


Μας οδηγεί εκτός Ευρώ (ίσως και εκτός Ευρώπης) όχι λόγω του ψευδεπίγραφου ερωτήματος, αλλά γιατί ένα ΟΧΙ θα δώσει στην πραγματικότητα ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που διαρκώς επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν εξασφαλίζει χρηματοδότηση για τις ανάγκες του κράτους και  βεβαίως, δεν αντιλαμβάνεται ως επωφελή την γεωπολιτική συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: