Να πέσουν οι μάσκες...

Μετά από μια σειρά συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με οικονομικά θέματα, νομίζω ότι έχει σκιαγραφηθεί επαρκώς το σύστημα με το οποίο λειτουργούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Σημαντικά χρηματικά ποσά διακινήθηκαν μεταξύ δήμου και δημοτικών επιχειρήσεων, εκτός των ελέγξιμων λογαριασμών. Αυτό έγινε για να συντηρηθεί το μέγα πλήθος των εργαζομένων που προσέλαβε η δημοτική αρχή στις επιχειρήσεις χωρίς κανένα προγραμματισμό.

Ήταν μια πορεία που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Δεκάδες πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΑΔΑ και ΔΕΤΕΔΑ υποφέρουν σήμερα από το γεγονός ότι δεν μπορούν άμεσα να ενταχθούν στις μεταβατικές διατάξεις για τις δημοτικές επιχειρήσεις λόγω προβλημάτων κατά την διαδικασία πρόσληψης τους, με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. Εργαζόμενοι που δούλεψαν κανονικά και τίμησαν το μισθό τους, σε αντίθεση με πολλούς άλλους της ίδιας περιόδου. Είναι περίπου αυτοί που θα εργάζονταν κανονικά αν η προηγούμενη διοίκηση είχε κάνει προσλήψεις με λογική και οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται σαν "ασπίδα προστασίας" μιας αδιέξοδης και στρεβλής πολιτικής.

Ακόμα και αν δεχθούμε ότι αυτό που έγινε είναι μέρος μιας αλυσίδας λανθασμένων επιλογών που ξεκινάνε από τη κεντρική κρατική διοίκηση (κάτι που εν μέρει είναι αληθές), δεν απαλλάσσεται η εκάστοτε διοίκηση του δήμου από τις συνέπειες των επιλογών της, ούτε και η εκάστοτε αντιπολίτευση από την υποχρέωση της να ελέγχει επαρκώς την λειτουργία της δημοτικής αρχής.

Από εκεί και πέρα όμως όταν μεταφέρονται χρήματα του δήμου "χέρι με χέρι" και όχι μέσω διάφανων τραπεζικών και λογιστικών διαδικασιών, εγείρεται εκ των πραγμάτων θέμα να πιστοποιηθεί με κάποιο τρόπο ότι τα χρήματα των δημοτών δεν χρησιμοποιήθηκαν σε αλλότριους σκοπούς. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, τόσο μέσα από μηχανισμούς της δικαιοσύνης όσο και από ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης αλλιώς θα γίνουμε μάρτυρες καταστάσεων απείρου κάλλους.

Για παράδειγμα, ο κ. Νομικός (πρώην πρόεδρος της ΔΕΑΔΑ) φέρεται να έχει πάρει ένα σεβαστό ποσό για λογαριασμό του γραφείου του Δημάρχου. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για διάφορους σκοπούς ,μεταξύ των οποίων ήταν και η χρηματοδότηση "τοπικών υποψηφίων βουλευτών που το ζήτησαν", αν το μεταφέρω σωστά.

Δύο περιπτώσεις υπάρχουν: Ή πρόκειται για συκοφαντία εναντίων υποψηφίων εκείνης της περιόδου ή πράγματι η προηγούμενη δημοτική αρχή προσπάθησε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Και οι δύο περιπτώσεις είναι απαράδεκτες, όπως απαράδεκτο θα είναι αν η κατηγορία αυτή αφεθεί να αιωρείται και να χρησιμοποιείται πολιτικά ανάλογα με την περίπτωση.

Δεν έχει τόσο σημασία αν δια της "μεθόδου του αποκλεισμού" δόθηκαν επιτόπου μερικές απαραίτητες εξηγήσεις από τον πρωην πρόεδρο, που μπορεί να ικανοποιούν κάποιους από εμάς. Οφείλει ο κ. Νομικός να δώσει αποδείξεις και ονόματα για όλα όσα είπε όπως και ο κ. Στριφτός οφείλει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον κ. Νομικό μια που ως δήμαρχος είχε την πολιτική ευθύνη της διαχείρισης των χρημάτων των δημοτών και της επιλογής των συνεργατών του σε δήμο και επιχειρήσεις. Επιτέλους να πέσουν οι μάσκες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: