Μόνο αυτό μας έλειπε...

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Εξωραϊστικό Σύλλογο ΧΑΡΑΥΓΗ για το βαθμό ετοιμότητας του. Έγκαιρα και με δυναμισμό έθεσε το θέμα της εγκατάστασης συγκροτήματος διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων από την εταιρία ENVIROCHEM επί της Οδού Ιωνίας στο ΒΙΟΠΑ του Χαμόμυλου και βρήκε συμπαραστάτη Δήμο, Νομαρχία και Δημοτικό Συμβούλιο.

Προσωπικά δεν καταλαβαίνω την έκρηξη της ιδιοκτήτριας της εταιρίας. Δηλαδή γιατί να δεχθούμε μια τέτοια εγκατάσταση τόσο κοντά σε αστική περιοχή. Το γεγονός ότι υπάρχει ΒΙΟΠΑ δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί η πιθανότητα έκθεσης του πληθυσμού σε επικίνδυνα υλικά, που διακινούνται και αποθηκεύονται δίπλα στο σπίτι του. Το επιχείρημα της εταιρίας (που προς τιμή της δεν έχει αποκρύψει τους κινδύνους στην περιβαλλοντική μελέτη) ότι προτίμησε την εγκατάσταση στο ΒΙΟΠΑ και όχι σε κάποια περιοχή εκτός πόλης, για λόγους χωροταξικής ευσυνειδησίας δεν πείθουν και πολύ. Επιπλέον, όπως τονίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει ΒΙΟΠΑ σε τελική μορφή στην πόλη μας και μάλιστα είναι εκτός σχεδίου.

Δεν λέω ότι η εταιρία αυτή έχει κάποια παράνομη ή αντικοινωνική δραστηριότητα. Το αντίθετο μάλιστα. Επιβάλλεται να μαζεύονται τα επικίνδυνα απόβλητα και όχι να ρίχνονται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται στον Ασωπό. Είμαστε όλοι υποψιασμένοι για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε και του νερού που πίνουμε. Η θέση όμως τέτοιων εγκαταστάσεων είναι εκτός πόλης και σε χώρους που πληρούν πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ορθά λοιπόν αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και η απόφαση αυτή πρέπει να αποσταλεί στην νομαρχία, έγκαιρα και κυρίως σωστά τεκμηριωμένη ώστε να μην τεθεί οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να προχωρήσει ο δήμος στην αποτίμηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλείται από τις Βιομηχανικές – Βιοτεχνικές δραστηριότητες στο Δήμο μας που δεν είναι και λίγες … Ελπίζω να μην βρεθούν επικίνδυνα απόβλητα, αν όμως υπάρχουν πολύ ευχαρίστως να τα μαζέψει η ENVIROCHEM ή άλλη εταιρία ή το κράτος, μακριά όμως από τις Αχαρνές και οποιαδήποτε άλλη αστική περιοχή της Αττικής.

1 σχόλιο:

Stavros Milionis είπε...

Για άλλη μία φορά μία οργάνωση από την Κοινωνία των πολιτών έρχεται να αναδείξει ένα μεγάλο πρόβλημα και να προλάβει τα χειρότερα....
Αποδικνύεται για μία ακόμα φορά ότι το μόνο όπλο που μας έχει μείνει είναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ όχι παντού βέβαια -γιατί και ο χρόνος είναι χρήμα-αλλά όπου θεωρούμε ότι η παρέμβαση μας πιάνει τόπο...και σε μερικές οργανώσεις πράγματι αξίζει το κόπο.